Whitworth: Past, Present and Future: An outdoor tour

9 06 2014

Screen Shot 2014-06-09 at 13.38.21

With warmer weather on the way we invite you to join us for Whitworth: Past, Present & Future: An outdoor tour for those interested in finding out more about the Whitworth Art Gallery, Manchester’s gallery in the park, whilst we undergo a £15 million redevelopment (opening Autumn).

Sarah Sanders from the Visitor Services team leads the first tour

Sarah Sanders from the Visitor Services team leads the first tour

The Whitworth’s very own Visitor Team will take you back through the Gallery’s illustrious 125 year history, from its humble beginnings as Grove House, a gallery established ‘for the perpetual gratification of the people of Manchester’, right up to the present day. Hear about what the redeveloped Whitworth will offer: brand new exhibition spaces, a fabulous art garden designed by Sarah Price, the innovative Clore Learning Studio and more… All this whilst taking a stroll through Whitworth Park, with views of the original façade of the building and encounters with some of the Whitworth’s collections of outdoor art.
Dates and times

Thursday 5 June, Thursday 3 July, Thursday 7 August, Thursday 4 September and Thursday 2 October
12.15 – 1pm
*Tours start at The Anchor, 508 Moss Lane East

Saturday 7 June, Saturday 5 July, Saturday 2 August, Saturday 6 September and Saturday 4 October
2 – 3pm
*Tours start at The Anchor, 508 Moss Lane East

Tours are wheelchair accessible
Booking

All tours are FREE, but booking is essential.

Please contact the Whitworth to book a tour at:

email: whitworth@manchester.ac.uk
Tel: 0161 275 7450

These parkland tours will go ahead even if it is raining – please wear appropriate footwear for a walk in the park, and be prepared for the Mancunian weather!

#galleryinthepark

Advertisement




From cobbled street to useable loading bay

29 10 2013

From cobbled street to useable loading bay

It may not look much as yet, but this snapshot I took today is an exciting development. The photograph shows the view looking into our new loading bay from the outside. Above it there will be another first floor level doorway that will enable huge works to be hoisted into the building, while beneath you can see the spaces for ventilation ducting that will expel used air out of the building through grilles.

At the end of the 19th century, Grove House stood in the north east corner of Whitworth Park on the site of the Whitworth Art Gallery – at the back of the house was a cobbled service road that would have been used for deliveries. As the building developed and was extended into the gallery as we know it, the original Grove House was demolished and the service road incorporated into the basement level. The photograph below (looking out from inside the building) shows the cobbled street, known generally to staff as the ‘Cartway’, and the cast iron columns that support the exhibition galleries above.

Unfortunately, the changes in levels, the uneven floor, and later, ceiling level ductwork made the side entrance virtually unworkable for deliveries, especially those involving artworks that required a smooth, vibration-free level surface, and good height (the empty crate in the photo would have been about as far into the building as it could go!). Happily for us, our architects, MUMA, recognised the impracticalities of having to bring artworks in through our main entrance alongside visitors, and by creating a smooth, level loading bay – with full height doors and adjacent corridors, and easy access to our stores, workshops and conservation studios, and importantly to a new goods lift to galleries on all floors – are bringing us into the 21st century.

IMG_3011

And if you are worrying about what happened to the beautiful 19th century cobbles – they have been carefully saved and will be used in the landscaping around the building designed by Sarah Price.

I’ve been away for just over a week, and although I haven’t yet been back fully on site, other exciting developments include glazing going into our cafe and storage units being installed in our new Collections Zone – more on this to follow, so watch this space.