New Landscaping design facing Oxford Road

29 06 2014

New Landscaping design facing Oxford Road

With only four months to go before the Whitworth reopens its doors, life for everyone at the Gallery has ramped up a notch or two. Last week saw the arrival on site of our Phase II contractors, Manchester & Cheshire Construction Co Ltd., who will be joining ISG on completing the overall building project for the new Whitworth. The second phase of the project focuses on the original frontage of the Gallery facing onto Oxford Road which will be completely re-landscaped, combining an architectural design from MUMA, a new lighting scheme by engineers, Buro Happold, garden design by Sarah Price and the installation of existing sculptures and new commissions onto a sculpture terrace.

In anticipation of the Oxford Road Corridor scheme, which will see private vehicles removed from a length of Oxford Road, including directly in front of the Whitworth, there will be no vehicle access into the Gallery grounds. Instead, visitors arriving by car or coach will approach the building from Denmark Road, while anyone using public transport, cycle or on foot will be able to use either the new Parkside entrance or the redeveloped entrance as shown in the architect’s drawing above.

All the existing gates will remain, but the current road (due to be dug up over the next few weeks) will be replaced by a gently sloping stone and bound gravel route, and reconfigured step-free entrance, providing level access from the outer pavements all the way into the building. There will be a terrace area for events, gatherings and the display of artworks; all the existing trees will be retained and complemented with new formal planting, lawns, seating and soft landscaping.

Tibetan Cherry

Tibetan Cherry

Screen Shot 2014-06-29 at 21.21.00
The soft landscaping designs by Sarah Price will include loosely clipped ‘cloud’ hedging to create a low rolling structure, formal trees such as Tibetan Cherry providing interest with decorative flowers, leaves and bark, and year round colour through flowering bulbs.

'Cloud' hedging and flowering bulbs

‘Cloud’ hedging and flowering bulbs

So far, much of the work on site has been at the back of the original building, but there will be great changes to the site facing Oxford Road over the next few months. This final part of the scheme is being funded mostly by Arts Council England and will link both sides of the Gallery and the surrounding Whitworth Park through the landscaping and lighting designs – watch this space.

Advertisements

Actions

Information

One response

14 08 2014
stump grinding Liverpool

stump grinding Liverpool

New Landscaping design facing Oxford Road | Gallery in the Park

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: